Fødevarestyrelsen har gjort det igen. Skuffet mig og den almene sunde fornuft. Fødevarestyrelsen nye kostråd gør mig både harm og irriteret. Der er lavet så meget forskning på sundheds- og ernæringsområdet på nuværende tidspunkt, at det provokerer mig når de så kommer op med kostråd der er direkte modsigende nuværende anerkendt forskning. Derfor vil jeg for mine kære læsere lave en gennemgang af de 10 NYE kostråd på både godt og ondt. Jeg giver stjerner i slutningen af gennemgangen af det enkelte kostråd, for at vise hvorledes jeg selv mener at fødevarestyrelsen har taklet det enkelte kostråd. Gode stjerner er lilla og der gives op til seks stjerner.
1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
I det hele taget et meget logisk kostråd, men hvorfor er det at vi skal spise varieret og hvordan skal man spise varieret?
Dette undlader de at uddybe på en måde, hvor den almene borger vil kunne leve efter rådet. Måden hvorpå jeg forsøger at leve varieret, er at sørge for at alle mine måltider i løbet af dagen indeholder proteiner, grøntsager og fibre. Dvs. at jeg også spiser gulerodssalat til morgenmad, selvom nogle synes at det er mærkeligt. Når fødevarestyrelsen skriver at man skal spise fuldkornsprodukter hver dag, er de igen lidt ved siden af. Det er ikke nødvendigvis fuldkorn du behøver at indtage, men den rette mængde fiber. Fiber kan du finde i nødder, HUSK (loppefrøskaller) og grøntsager (særligt rodfrugter og kål). Det betyder altså at selvom du er på glutenfri-kost kan du sagtens opnå den rette mængde fibre (som erstatning for fuldkorn).
Når fødevarestyrelsen skriver at du ikke må spise for meget, vil de fleste nok sidde og tænke i forhold til hvad? Og det kan jeg godt forstå. Det er nemlig forskelligt fra person til person. Men fire gode råd til dig der gerne vil spise mindre, er at drikke et stort glas vand inden dit måltid, lave en lækker portionsanretning, vente 20 minutter med at tage din næste portion og drikke vand til maden.
Angående dét at være fysisk aktiv, så er det vigtigt at huske ikke at anstrenge dig selv hver dag. Dine muskler skal have tid til at komme sig. Sørg for at gå ture i skoven eller nær vand (hvis det ikke er for koldt, så gå uden sko og strømper, så du kan opnå jordforbindelse, svøm i havet og løb langs en bæk og lyt til fuglene. Drop fitnesscenteret med dårlig luft, proppede lokaler, stress og dårlig udstrækning. Dét at være fysisk aktiv handler om at få det ind i dagligdagen på en naturlig måde. Dette var en gennemgang af det første kostråd, som egentlig er tre efter min mening.
Bedømmelse: * * * * * *
2. Spis frugt og mange grøntsager
![]() |
| Kostråd nr. 2 |
Det er anerkendt at sundhedsvæsenet vil have os til at spise mindre kosttilskud. Og det er da også en god ting, hvis vores grøntsager og generelle madvarer indeholdt den mængde mineral og vitamin som de burde. Desværre har vi gennem vores tæring af jordbruget forårsaget at vores madprodukter ikke optager den mængde næring de egentlig er estimeret til. Herfor er det selvfølgeligt vigtigt at spise en masse grøntsager, ligesom jeg nævner i ovenstående kommentar; spis det til alle dine måltider. Men supplér med kosttilskud; særligt i form af C-vitamin, D-vitamin og kalk, da det er nogle af de kilder vi særligt i Danmark mangler.
Her skal fødevarestyrelsen dog have et plus for at nævne at vi skal spise mere frugt og grønt, for at få mineraler og vitaminer, for det er vigtige kilder. Desuden kommer de med en gennemgang af fine og grove grøntsager, som også er værd at tage op til overvejelse. Her kan du nemlig se hvilke grøntsager der indeholder flest kostfibre og dermed på denne måde få mere fiber ind i din kost. Fiber er nemlig en ekstrem vigtig kilde i et usundt samfund, da det modvirker mange former for kræft. De holder dog fast i at vi kun skal indtage 600 gram om dagen. Igen, spis så meget du kan - og det er mere end 600 gram om dagen, hvis du indtager det til alle dine 6 små måltider. Desuden er det rigtigt at man skal spise flere grøntsager end frugt, da frugt er spækket med frugtsukker. Frugt er noget dyr bruger til at fede sig op inden vinterens start og som de så kan leve på vinteren over. Det er bestemt bedre end at spise slik, men forsøg at spis grøntsager til størstedelen af måltiderne og brug frugten til at dulme din eventuelle sukkertrang, som vi jo desværre har i stor stil her i Danmark.
Desuden er der en stavefejl i deres kostråd - det hedder grønTsager.
Desuden er der en stavefejl i deres kostråd - det hedder grønTsager.
Bedømmelse: * * * * * *
3. Spis mere fisk
![]() |
| Kostråd nr. 3 |
Her er jeg enig i fødevarestyrelsen udmelding. Spis al den fisk du kan komme i tanke om og på alle tidspunkter. Fisk er bare lækkert, sundt og kan tilberedes og gøres lækkert på utallige måder. Fisk kan dog være helt utroligt dyrt i forhold til så meget andet mad, men gør dig selv den tjeneste ikke at købe de billige pengasius-filetter. Prisen er god, sundheden i fisken er lig nul. Fisken vokser hurtigt og spiser alt hvad den kan komme i nærheden af. De fleste pengasius fisk opdrættes nær en kæmpe medicinalfabrik i Vietnam, hvilket har medført at der i de seneste år er fundet mange medicinrester og tungmetaller i fisken. Derfor bør man gøre sig selv den tjeneste at ligge lidt flere penge i måltidet, når det er fisk der er på menukortet. Desuden er det altid en god idé at tjekke hvor fisken man ønsker at købe er opdrættet, da vores have efterhånden er godt og grundigt forurenet, hvilket optages direkte i fisken og derefter direkte i dig. Det er noget man bør tage op til efterretning. Fisk fra Canada og Island skulle være blandt noget af det reneste fisk man kan få. Dette gælder også når du køber omega-3 olie.
Bedømmelse: * * * * * *
4. Vælg fuldkorn
Hvis du skal vælge mellem hvidt brød og rugbrød, hvid pasta eller fuldkorn eller lyse og brune ris, så vælger du selvfølgelig fuldkornsudgaven. MEN som en note til min tidligere gennemgang af kostråd nr. 1, så er det primært fibrene i fuldkornene der er gavnlige og disse fibre findes mange andre steder. Dette kostråd kan nemlig komme i en decideret konflikt med folk der er på en glutenfri kost. Du kan læse hvad jeg har skrevet om fibre under kostråd nr. 1.
Desuden er de såkaldte "fuldkornsprodukter" oftest ikke særlig fuldkornsrige. Selvom de har fået det fine fuldkornsmærke, kan der stadigvæk kun være 8% fuldkorn i produktet, hvilket langt fra er nok. Vær venligst opmærksom på dette dilemma. Dette gælder desuden alle de forskellige sundhedsmærkater vi har fået til at bedømme vores mad hurtigt. Dette er en fejl, da mange stadigvæk vælger nogle produkter der ikke indeholder den rette mængde fibre, vitaminer og mineraler, men tror at de lever sundt.
Bedømmelse: * * * * * *
5. Vælg magert kød og kødpålæg
Bedømmelse: * * * * * *
4. Vælg fuldkorn
![]() |
| Kostråd nr. 4 |
Desuden er de såkaldte "fuldkornsprodukter" oftest ikke særlig fuldkornsrige. Selvom de har fået det fine fuldkornsmærke, kan der stadigvæk kun være 8% fuldkorn i produktet, hvilket langt fra er nok. Vær venligst opmærksom på dette dilemma. Dette gælder desuden alle de forskellige sundhedsmærkater vi har fået til at bedømme vores mad hurtigt. Dette er en fejl, da mange stadigvæk vælger nogle produkter der ikke indeholder den rette mængde fibre, vitaminer og mineraler, men tror at de lever sundt.
Bedømmelse: * * * * * *
5. Vælg magert kød og kødpålæg
![]() |
| Kostråd nr. 5 |
Et punkt jeg faktisk er 100% enig i. Der er ingen grund til at vælge kød med høje fedtprocenter, hvis du ønsker at tabe dig. Kød er i sig selv en væsentlig kilde til protein og jern, hvilket man primært bør tænke omkring kødet. Om jeg er enig i at man kun bør spise 500 gram om ugen, er jeg dog ikke sikker på. Det vigtigste er vel at man får dækket sit proteinbehov. Og det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvor meget der skal til, da vi optager vores føde på forskellig vis i forhold til om vores tarmsystem er hundrede procent velfungerende.
Jeg vil dog tilføje hertil, at det er ved at være en nødvendighed at vælge økologisk kød fra kendte egne, da flere og flere dyr fodres med GMO foder, hvilket både skader dyrets reproduktion, men også din egen og dit helbred. Desuden udplyndrer det jorden fra dens ressourcer, da man er nødt til at bruge en ufattelig mængde round-up for at få det optimale ud af GMO'en. Jeg vil anbefale alle at undersøge GMO, da det er noget man også bruger her i Danmark til at fodre med. Man har dog stadigvæk ikke givet grønt lys til at gro GMO marker i Danmark endnu, men det skal der bestemt heller ikke komme på tale, da det vil være et vedvarende problem for naturen, dyrene, mennesker og jorden i sig selv. Økologisk kød er desværre væsentligt dyre end andre alternativer, men hvis man alligevel ikke ønsker at spise så store mængder, så er det værd at tage i betragtning at vælge det sundere alternativ i form af det økologiske kød.
Kan anbefale følgende blogindlæg til interesserede i GMO og hvilke problematikker, der ellers forbinder sig til det at være kødæder: http://mikkelgreen.blogspot.dk/2013/06/kdspisning-skader-naturen.html
Bedømmelse: * * * * * *
6. Vælg magre mejeriprodukter
NU kommer jeg altså op at toppes med fødevarestyrelsen om det følgende kostråd. Jeg vil sige det er utroligt at de kan afvise så meget forskning der er på basis af mælkeprodukter efterhånden - og så i år 2013 komme med et råd der afviger fuldstændig fra den anerkendte forskning. Der har endda været sat fokus på det i løbet af det sidste år gennem palæo-kosten - jeg er målløs.
Sidder med en artikel foran mig, der handler om hvorledes vi er gået fra at være flest underernærede på jorden til at der er omkring 1,2 mia overvægtige mod 8 mio. undervægtige - det vil sige tendensen er lynhurtigt blevet stik modsat. Kalk er en utrolig vigtig kilde for os mennesker til vores hukommelse, knogler og tænder. Men mejeriprodukter bliver i denne artikel i lighed med en overset faktor i den voksende fedmeepidemi.
"Mælk indeholder adskillige stoffer, som fra naturens hånd skal stimulere appetitten og få den nyfødte til at vokse" (Pernille Lund, Biopat).
Komælken er skruet sammen på en sådan måde at kalve kan vokse 300 kg på et år, grundet væksthormoner. Væksthormonet kaldes IGF-1 og findes også i modermælken, hvor det dog ikke er ligeså kraftigt. Væksthormonet skaber flere celler, der omdannes til fedtceller og gør eksisterende fedtceller større. Dette gælder uanset hvilket fedtindhold din mælk indeholder, hvorfor det er paradoksalt at diverse slankekurer anbefaler magre mejeriprodukter. Yderligere indeholder mælk stoffet kasein der under fordøjelsen omdannes til "Beta-Casein-Morfin-7", hvilket minder om morfin og gør os afhængige af mælkeprodukter. Dette gælder særligt for komælken, hvor modermælk, Jersey, får, ged og kamel er bedre alternativer. Yderligere indeholder mælk laktose, som er et mælkesukker, der får os til at alt skal smage sødt.
Angående fedtprocenten på mælkeprodukterne, hvis man alligevel ønsker at indtage dem, så gælder det om at ramme det mest naturlige mælk som muligt; sødmælk, fløde og fede oste. En nyere amerikansk undersøgelse afslører blandt andet at børn der har drukket skummetmælk i deres barndom har 57% større risiko for at blive overvægtige end børn, der har drukket almindelig mælk.
Bedømmelse: * * * * * * (ingen lilla stjerner her, da rådet går direkte imod nyere forskning!)
7. Spis mindre mættet fedt
IGEN må jeg være DYBT uenig. Hvis vi skal spise mindre mættet fedt, så skal vi spise margarine i stedet for smør. Kan det være rigtigt at vi skal spise et unaturligt produkt fremfor et naturligt? Nej. Desuden optager vi denne type fedt bedre, da det er lettere håndterbart for vores tarmsystem. Jeg er enig i at man ikke skal stege i smør, men at man bør finde et alternativ til stegningen. Her tænker jeg på et endnu hårdere produkt og et produkt der er spækket med mættede fedtsyrer: Kokosolien. Mirakelmidlet som de fleste også anbefaler at man benytter sig af i stedet for smør og andet til stegning. Og hør lige: Kokosolien indeholder 90% mættet fedt.
Alting med måde, men det er et mere naturligt fedtstof, som kroppen har lettere ved at omdanne og placere i kroppens funktion. Det handler om at vælge de mest naturlige produkter. Dette gælder både til stegning, ost, mælk og hvad man ellers ønsker at indtage. Her kan jeg altså kun være dybt uenig endnu engang med fødevarestyrelsen. Det er som om kostrådet med mælkeprodukter og fedtsyren er et betalt propagandastykke - meget mystisk er det i hvert tilfælde.
Bedømmelse: * * * * * * (igen - ingen lilla stjerner og medhold herfra)
8. Spis mad med mindre salt
ENDELIG TAK! Så kom der endnu et kostråd jeg kan forlig mig med. Noget der dog undrer mig er hvordan de kan lave et sådant kostråd, når at stort set alle madvarer vi køber i Danmark er spækket med salt, selv det helt rene kød er proppet med vand og salt. Måske de tager saltindholdet i madvarerne alvorligt efterhånden? Man kan da håbe.
Som fødevarestyrelsen rigtig skriver, så sænker man sit blodtryk ved at spise mindre salt og man er derved med til at forebygge diverse former for sygdomme. Desuden er salt en dræber for vores hud og vi kommer hurtigt til at se ældre ud i huden end vi egentlig er, fordi vores celler bliver dehydrerede.
Bedømmelse: * * * * * *
9. Spis mindre sukker
Kan kun sige det samme om sukker, som jeg kan om salt. Hurra for opdagelsen her i år 2013 (!) og er det mon noget de så vil gøre noget ved? Tænker på alle de morgenmadsprodukter der er spækket med sukker, selv vores sunde alternativer som rugbrød er tilsat sukker, pålæg er osv. Måske at fødevarestyrelsen burde se på det problem, nu hvor det endelig er blevet en del af vores kostråd.
Måske de også burde overveje at sænke afgifterne på de sunde alternativer? Frugt, dadler, nødder osv. Det er blot et samfundsmæssigt ønske, som jeg tror en stor del af de danske borgere ville bakke op om!
Bedømmelse: * * * * * *
10. Drik vand
Bravo, fødevarestyrelsen. Nu må jeg da klappe i mine hænder! Tre kostråd i træk som alle fortjener fuldt sortiment af lilla stjerner, men som også siger sig selv. I skriver at Danmark har rent drikkevand, hvilket er rigtigt. Dog tyder noget på at det bliver dårligere og dårligere, grundet den store mængde forurening der bliver fortaget i vores luftrum gennem chemtrails. Vores vand er begyndt at indeholde en større mængde barium og andre tungmetaller, hvilket man bør være opmærksom på. Man kan eventuelt få lavet en test af det drikkevand der er i ens område. Ellers vil jeg anbefale folk at bruge "Bobbles", som er en flaske med filter, der sorterer al den giftige og dårlige tilsætning fra i vores fine, rene drikkevand.
Bedømmelse: * * * * * *
Alt i alt er jeg en smule skuffet over at fødevarestyrelsen har siddet og brugt tid på at udarbejde disse kostråd. Dog håber jeg med særligt kostrådet om salt og sukker, der er nye råd, at det kan sætte en masse debat i forhold til vores muligheder for at fravælge netop de to ingredienser. Det er nemlig utroligt svært at fravælge i Danmark, medmindre du ønsker at lave al mad fra bunden. Det er et dilemma, som nu går mod vores kostråd, hvorfor man kan håbe at fødevarestyrelsen vil sætte ind for problemet. Tvivler dog, da det ikke er set før - men hvem ved?
Fødevarestyrelsen burde i stedet for at sidde og lave lidt ligegyldige kostråd, bruge deres tid på at få diskuteret problematikkerne der er omkring vores nedadgående landbrug, GMO og sværhedsgraden i at være økologisk i et snart udplyndret land. De må tænke på nogle alternativer, for de findes.
Det var alt fra mig.
Jeg vil dog tilføje hertil, at det er ved at være en nødvendighed at vælge økologisk kød fra kendte egne, da flere og flere dyr fodres med GMO foder, hvilket både skader dyrets reproduktion, men også din egen og dit helbred. Desuden udplyndrer det jorden fra dens ressourcer, da man er nødt til at bruge en ufattelig mængde round-up for at få det optimale ud af GMO'en. Jeg vil anbefale alle at undersøge GMO, da det er noget man også bruger her i Danmark til at fodre med. Man har dog stadigvæk ikke givet grønt lys til at gro GMO marker i Danmark endnu, men det skal der bestemt heller ikke komme på tale, da det vil være et vedvarende problem for naturen, dyrene, mennesker og jorden i sig selv. Økologisk kød er desværre væsentligt dyre end andre alternativer, men hvis man alligevel ikke ønsker at spise så store mængder, så er det værd at tage i betragtning at vælge det sundere alternativ i form af det økologiske kød.
Kan anbefale følgende blogindlæg til interesserede i GMO og hvilke problematikker, der ellers forbinder sig til det at være kødæder: http://mikkelgreen.blogspot.dk/2013/06/kdspisning-skader-naturen.html
Bedømmelse: * * * * * *
6. Vælg magre mejeriprodukter
![]() |
| Kostråd nr. 6 |
Sidder med en artikel foran mig, der handler om hvorledes vi er gået fra at være flest underernærede på jorden til at der er omkring 1,2 mia overvægtige mod 8 mio. undervægtige - det vil sige tendensen er lynhurtigt blevet stik modsat. Kalk er en utrolig vigtig kilde for os mennesker til vores hukommelse, knogler og tænder. Men mejeriprodukter bliver i denne artikel i lighed med en overset faktor i den voksende fedmeepidemi.
"Mælk indeholder adskillige stoffer, som fra naturens hånd skal stimulere appetitten og få den nyfødte til at vokse" (Pernille Lund, Biopat).
Komælken er skruet sammen på en sådan måde at kalve kan vokse 300 kg på et år, grundet væksthormoner. Væksthormonet kaldes IGF-1 og findes også i modermælken, hvor det dog ikke er ligeså kraftigt. Væksthormonet skaber flere celler, der omdannes til fedtceller og gør eksisterende fedtceller større. Dette gælder uanset hvilket fedtindhold din mælk indeholder, hvorfor det er paradoksalt at diverse slankekurer anbefaler magre mejeriprodukter. Yderligere indeholder mælk stoffet kasein der under fordøjelsen omdannes til "Beta-Casein-Morfin-7", hvilket minder om morfin og gør os afhængige af mælkeprodukter. Dette gælder særligt for komælken, hvor modermælk, Jersey, får, ged og kamel er bedre alternativer. Yderligere indeholder mælk laktose, som er et mælkesukker, der får os til at alt skal smage sødt.
Angående fedtprocenten på mælkeprodukterne, hvis man alligevel ønsker at indtage dem, så gælder det om at ramme det mest naturlige mælk som muligt; sødmælk, fløde og fede oste. En nyere amerikansk undersøgelse afslører blandt andet at børn der har drukket skummetmælk i deres barndom har 57% større risiko for at blive overvægtige end børn, der har drukket almindelig mælk.
Bedømmelse: * * * * * * (ingen lilla stjerner her, da rådet går direkte imod nyere forskning!)
7. Spis mindre mættet fedt
![]() |
| Kostråd nr. 7 |
Alting med måde, men det er et mere naturligt fedtstof, som kroppen har lettere ved at omdanne og placere i kroppens funktion. Det handler om at vælge de mest naturlige produkter. Dette gælder både til stegning, ost, mælk og hvad man ellers ønsker at indtage. Her kan jeg altså kun være dybt uenig endnu engang med fødevarestyrelsen. Det er som om kostrådet med mælkeprodukter og fedtsyren er et betalt propagandastykke - meget mystisk er det i hvert tilfælde.
Bedømmelse: * * * * * * (igen - ingen lilla stjerner og medhold herfra)
8. Spis mad med mindre salt
![]() |
| Kostråd nr. 8 |
Som fødevarestyrelsen rigtig skriver, så sænker man sit blodtryk ved at spise mindre salt og man er derved med til at forebygge diverse former for sygdomme. Desuden er salt en dræber for vores hud og vi kommer hurtigt til at se ældre ud i huden end vi egentlig er, fordi vores celler bliver dehydrerede.
Bedømmelse: * * * * * *
9. Spis mindre sukker
![]() |
| Kostråd nr. 9 |
Måske de også burde overveje at sænke afgifterne på de sunde alternativer? Frugt, dadler, nødder osv. Det er blot et samfundsmæssigt ønske, som jeg tror en stor del af de danske borgere ville bakke op om!
Bedømmelse: * * * * * *
10. Drik vand
![]() |
| Kostråd nr. 10 |
Bedømmelse: * * * * * *
Alt i alt er jeg en smule skuffet over at fødevarestyrelsen har siddet og brugt tid på at udarbejde disse kostråd. Dog håber jeg med særligt kostrådet om salt og sukker, der er nye råd, at det kan sætte en masse debat i forhold til vores muligheder for at fravælge netop de to ingredienser. Det er nemlig utroligt svært at fravælge i Danmark, medmindre du ønsker at lave al mad fra bunden. Det er et dilemma, som nu går mod vores kostråd, hvorfor man kan håbe at fødevarestyrelsen vil sætte ind for problemet. Tvivler dog, da det ikke er set før - men hvem ved?
Fødevarestyrelsen burde i stedet for at sidde og lave lidt ligegyldige kostråd, bruge deres tid på at få diskuteret problematikkerne der er omkring vores nedadgående landbrug, GMO og sværhedsgraden i at være økologisk i et snart udplyndret land. De må tænke på nogle alternativer, for de findes.
Det var alt fra mig.










Ingen kommentarer:
Send en kommentar