Hvordan kan det egentlig være at man får lyst til at spise mere usund mad når man er stresset? Jeg kalder det blød mad af flere årsager; det er blødt og det gør blød. Flere undersøgelser har vist at jo mere stressede vi er desto lettere løsninger vi finder vi på mad - også på mad som er lettere at fordøje. Kroppen, øjnene og tankerne kan ikke tåle idéen om at skulle bearbejde hårde fuldkornsprodukter og salater bliver "kedelige" i disse dage, selvom man spicer dem op med både nødder, avokado og olier.
Én af grundende kan simpelt være at vi har "muligheden" for det og vi har "en undskyldning" for at være onde mod os selv og vores sind, ved at købe færdigretter, pizza, pommes frites og bland-selv-slik (mmh. bland-selv-slik er den helt store synder for mig!). En anden grund er at hjernen er på jagt efter lykke i form af endorfiner, hvilket vi blandt andet får ved at spise sød og fedtholdig mad. Endorfinerne kan midlertidigt dæmpe stressniveauet hos hjernecellerne, da de stimulerer hjernens lystcenter. Desuden ændres smagsløgene bare generelt under stress, hvilket kan være forklaringen på at en ellers lækker salat pludselig sidesættes for en skål med risengrød (JA, det skal jeg have i aften!).
SÅ ser virkelig frem til den tirsdag. 3 dage. Kom nu - vil tilbage til en normal tilværelse hvor jeg forkæler min krop, mit sind og mit barn med den rigtige kost og overskud.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar